Vogelfrei. Τρία κείμενα για τη μετανάστευση, τις απελάσεις, το κεφάλαιο και το κράτος του
Vogelfrei. Τρία κείμενα για τη μετανάστευση, τις απελάσεις, το κεφάλαιο και το κράτος του (Συλλογικό) 5,0 € – Μη διαθέσιμο
“Δεδομένης της ιστορικής συγκυρίας της μεγάλης αύξησης της μεταναστευτικής κίνησης προς την Ευρώπη, των αγώνων για την ελευθερία κίνησης που τη συνοδεύουν και της ανάγκης μας να σκεφτούμε, να αναλύσουμε και να κατανοήσουμε την πολιτική του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως υπερεθνικού καπιταλιστικού πολιτικού οργανισμού όσον αφορά τον έλεγχο και τη διαχείριση αυτής της κίνησης προχωρήσαμε στην έκδοση μιας μπροσούρας με τίτλο: «Vogelfrei. Τρία κείμενα για τη μετανάστευση, τις απελάσεις, το κεφάλαιο και το κράτος του». Η μεγάλη αύξηση της μεταναστευτικής κίνησης προς την Ευρωπαϊκή Ένωση τα τελευταία δύο χρόνια, που οφείλεται κατά κύριο λόγο στην όξυνση των πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οδήγησε στην αυξημένη αστυνόμευση των συνόρων μέχρι του σημείου της στρατιωτικοποίησής τους αλλά και στη διαμόρφωση ενός νέου πολιτικού πλαισίου με την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία στις 18 Μαρτίου του 2016, το οποίο αναιρεί βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου του ασύλου. Η ενασχόλησή μας με το ζήτημα της μετανάστευσης, ως μορφής της διαρκούς πρωταρχικής συσσώρευσης και της παγκόσμιας κινητικότητας της εργασίας, ως μορφής αυτόνομης προλεταριακής δραστηριότητας, καθώς και με το ζήτημα της βιοπολιτικής διαχείρισής της, δεν είναι ακαδημαϊκή αλλά έχει ως στόχο τον εξοπλισμό μας με θεωρητικά εργαλεία που θα μας φανούν χρήσιμα στην ανάπτυξη των κοινών ταξικών αγώνων ντόπιων και μεταναστών ως αναπόσπαστη πλευρά του ευρύτερου προλεταριακού ανταγωνιστικού κινήματος ενάντια στο κεφάλαιο και το κράτος του.
Η μπροσούρα αυτή περιλαμβάνει τρία κείμενα:
Το πρώτο κείμενο έχει γραφτεί από εμάς και εστιάζει στις εξής θεματικές:
α. Η λεγόμενη «προσφυγική κρίση» στο πλαίσιο της κρίσης αναπαραγωγής των καπιταλιστικών κοινωνικών σχέσεων στην Ελλάδα
β. Έλεγχος και πειθάρχηση της μετανάστευσης: τεχνικές και ιδεολογία. Ενσωμάτωση και αποκλεισμός
γ. «Η συνθήκη Σένγκεν είναι νεκρή!». Η Συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας ως αναδιαμόρφωση της διεθνούς νομοθεσίας του ασύλου και των απελάσεων.
δ. Η πολιτική του ελληνικού κράτους μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας: απομόνωση, διαχωρισμός και καταστολή.
ε. Για τους αγώνες γύρω από τη μετανάστευση, το περιεχόμενο και την προοπτική τους.
Ολόκληρο το κείμενο υπάρχει στη διεύθυνση: http://antithesi.gr/?p=64
Ολόκληρο το βιβλίο υπάρχει στη διεύθυνση: VogelfreiWeb
Το δεύτερο κείμενο, Το Καθεστώς των Απελάσεων. Κυριαρχία, χώρος και ελευθερία κίνησης, γράφτηκε από τον Nicholas De Genova το 2010 και μεταφράστηκε από εμάς. Το κείμενο αυτό παίρνει ως αφετηρία την πολιτική των απελάσεων ως βασικό στοιχείο της παγκόσμιας βιοπολιτικής διαχείρισης της μετανάστευσης για να αναλύσει το θεμελιώδες ζήτημα της συγκρότησης της κυριαρχίας του καπιταλιστικού έθνους-κράτους μέσα από την υπαγωγή της ανθρώπινης κίνησης στο κεφάλαιο. Για τον De Genova η κίνηση και, επομένως, η ελευθερία κίνησης είναι η κατεξοχήν μορφή της ανθρώπινης ζωής, η ζωή στην πιο στοιχειώδη έκφρασή της. Από αυτή τη σκοπιά, θα πρέπει να διαχωριστεί ριζικά από κάθε έννοια «δικαιώματος», που θεσπίζεται στο κανονιστικό πλαίσιο του δικαίου, δηλαδή του τρόπου με τον οποίο συνομολογείται και καθορίζεται από την κρατική εξουσία. Αντιθέτως, «η ανθρώπινη ζωή … είναι αδιαχώριστη από την ανεμπόδιστη ικανότητα για κίνηση που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ελεύθερη και σκόπιμη άσκηση των δημιουργικών και παραγωγικών της δυνάμεων». Με άλλα λόγια, η ελευθερία κίνησης είναι αδιαχώριστη από την ικανότητά μας να μετασχηματίζουμε δημιουργικά τις αντικειμενικές συνθήκες. Κατ’ αναλογία προς το χρήμα ως μορφή της αξίας, το κράτος ως πολιτική μορφή του κεφαλαίου δεν είναι τίποτε άλλο παρά η πεπηγμένη μορφή της αντικειμενοποιημένης και αποξενωμένης παραγωγικής δύναμης της ανθρωπότητας.
Τέλος, συμπεριλάβαμε στην μπροσούρα τη μετάφραση του κειμένου των Wildcat, Μετανάστευση, Πρόσφυγες και Εργασία που έκαναν οι σύντροφοι cognord και spn τον περασμένο Απρίλιο την οποία επιμεληθήκαμε μεταφραστικά. Γνωρίζουμε ότι αυτό το κείμενο μεταφράστηκε ανεξάρτητα και εκδόθηκε επίσης από πρωτοβουλία από το Ρεσάλτο, θεωρήσαμε όμως απαραίτητο να υπάρχει και στη δική μας έκδοση ώστε αυτή να είναι ολοκληρωμένη. Σε αυτό το κείμενο, οι Wildcat εστιάζουν στην περίπτωση της Γερμανίας ως χώρας προορισμού εκατομμυρίων μεταναστών από τη δεκαετία του 1960 έως και σήμερα. Μέσα από μια ιστορική αναδρομή αυτής της κίνησης της εργασιακής δύναμης προς τη Γερμανία από διάφορες χώρες προέλευσης και κυρίως από το πρώην Ανατολικό Μπλοκ και τα Βαλκάνια, αναλύονται οι τρόποι που χρησιμοποίησε το γερμανικό κράτος, εντός των πλαισίων της ΕΕ, για να τη διαχειριστεί και να την ελέγξει με στόχο την ενίσχυση της συσσώρευσης του γερμανικού κεφαλαίου.”