Βιβλιοπαρουσίαση, “Η Μάχη της Cable Street 1936”, 10/02/2018

Το Laboratorio Influenza οργανώνει παρουσίαση του βιβλίου των ελευθεριακών εκδόσεων Κουρσάλ, “Η Μάχη της Cable Street, 1936”, το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στις 19:00 στο Συνεταιρισμό Τζεπέττο στο Ρέθυμνο. Θα μιλήσει μέλος των εκδόσεων Κουρσάλ.
Από την περιγραφή του βιβλίου στο site των εκδόσεων:
“Πρόκειται για συλλογικό έργο του Cable Street Group, μιας ομάδας στο ανατολικό Λονδίνο που έχει συσταθεί για να διατηρήσει ζωντανή τη μνήμη της μάχης-ορόσημο του βρετανικού αντιφασισμού.
Η γνωστή ρήση του Αντρέ Μπρετόν «ο Άνθρωπος είναι η απάντηση όποια κι αν είναι η ερώτηση» βρίσκει εδώ την πρακτική εφαρμογή της: στην Cable Street, άνθρωποι όλων των ηλικιών, Βρετανοί, εβραίοι, Ιρλανδοί, κομμουνιστές αλλά και φιλελεύθεροι, καθολικοί και προτεστάντες, απάντησαν στο φασισμό και τον μισανθρωπισμό που ανέκαθεν εξέπεμπε, με ότι μέσο χρειάστηκε, υπερασπίστηκαν τον Άνθρωπο κι όχι κάποιο συντεχνιακό κεκτημένο, μετατρέποντας τον αντιφασιστικό αγώνα σε μία γενική εκστρατεία υπεράσπισης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας απέναντι στην ιδεολογία του μίσους.
Η μάχη της Cable Street, ο μεγαλύτερος ίσως αντιφασιστικός αγώνας που διεξήχθη στη Μ. Βρετανία, έστω και για μία μόνο ημέρα, δεν έγινε ούτε με ευχολόγια, ούτε και αναίμακτα. Οι χιλιάδες των Βρετανών και των μεταναστών που συνέρρευσαν στο East End του Λονδίνου για να βροντοφωνάξουν «Δε θα περάσει o φασισμός!» στον Oswald Mosley γνώριζαν πολύ καλά τι είχαν να αντιμετωπίσουν. Οι αιματηρές συγκρούσεις που ακολούθησαν ανάμεσα στους αντιφασίστες και την αστυνομία που προσπαθούσε να ανοίξει το δρόμο στους μελανοχίτωνες του BUF (British Union of Fascists) δεν ήταν η εύκολη οδός. Ήταν όμως η αναγκαία και αναδείκνυε την αποφασιστικότητα του βρετανικού λαού και τον ηρωισμό που αυτός, όπως και όλοι οι λαοί, επιδεικνύουν όταν χρειάζεται.”
Εκδόσεις Κουρσάλ: https://koursal.wordpress.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *